Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αττική δεν είναι μόνο η Αθήνα

Προσεγγίζοντας την Ανατολική Αττική διαπιστώνουμε ότι η συμμετοχή της στην ιστορία της Ελλάδας αλλά και στην ιστορία του πολιτισμού γενικότερα είναι σημαντική. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί, αρκετές από τις περιοχές κατοικούνται ήδη από τα νεολιθικά χρόνια (6000-2800 π.Χ.).

Σταδιακά και διανύοντας διαφορετικές εποχές η Ανατολική Αττική εξελίσσεται σε σημαντικό κέντρο γνώσεων για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη του Αθηναϊκού Κράτους. Στην σημερινή εποχή συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά στα δρώμενα του Νομού Αττικής.

Ας περάσουμε όμως σε μια σύντομη περιγραφή αυτής της περιοχής. Η Ανατολική Αττική προς Νότο βρέχεται από τον Ευβοϊκό κόλπο και τον Αργοσαρωνικό.

Στον Αργοσαρωνικό λίγα χιλιόμετρα έξω από την πολύβουη πρωτεύουσα συναντάμε τις περιοχές Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρη, Σαρωνίδα κ.α. Οι περιοχές αυτές από αγροκτηνοτροφικές σταδιακά μετατρέπονται σε παραθεριστικά θέρετρα και Αθηναϊκά προάστεια. Θα συναντήσουμε την ειδυλλιακή πλαζ της Βάρκιζας, όπως και τη Λίμνη της Βουλιαγμένης, ένα ασυνήθιστο γεωλογικό φαινόμενο, που προσφέρεται τόσο για ιαματικά λουτρά όσο και αναψυχή.

Τα Μεσόγεια και η Λαυρεωτική καταλαμβάνουν το νότιο τμήμα του Νομού Ανατολικής Αττικής. Αυτό το τμήμα έχει να επιδείξει σημαντικότατα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία από τα οποία πολλά είναι άγνωστα δυστυχώς στο ευρύ κοινό. Αρκεί μόνο να σκεφθεί κανείς ότι το αμπέλι και η ελιά, οι κατεξοχήν αγροτικές καλλιέργειες, όπως και τα μεταλλεία του Λαυρίου με τον άργυρό τους, αποτέλεσαν τη βάση απ' όπου ξεκίνησε και αναπτύχθηκε η οικονομική, κοινωνική και πνευματική άνθηση της Αθήνας. Η μεγαλύτερη πόλη των Μεσογείων είναι το Κορωπί, κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους, και στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής γνώρισε τη μεγαλύτερη τραγωδία της ιστορίας της. Νοτιότερα συναντάμε το ακρωτήρι του Σουνίου. Σε αυτή την περιοχή αξίζει να επισκεφτείτε το Ναό της Αθηνάς και το Ναό του Ποσειδώνα όπου ξαναχτίσθηκε κατά τα χρόνια του Περικλή.

Αξιόλογες είναι και οι παραθαλάσσιες περιοχές του Αγ. Κωνσταντίνου, της Κερατέας, του Μαρκόπουλου, του Πόρτο-Ράφτη, και η Βραυρώνα οπού δεσπόζει ένα από τα αρχαιότερα ιερά της Αττικής αφιερωμένο στην Άρτεμη. Επίσης ο ανεπτυγμένος τουριστικά Δήμος Αρτέμιδος, και η πόλη της Ραφήνας οπού βρίσκεται το δεύτερο σημαντικό λιμάνι της Αθήνας. Λίγο πιο βόρεια συναντάμε την πανέμορφη πολή της Ν. Μάκρης με το ξεχωριστό τοπίο και η οποία υπήρξε το λιμάνι υποδοχής ενός μικρού μέρους του μεγάλου προσφυγικού κύματος που συντάραξε τη νεώτερη Ελληνική ιστορία.

Ιστορική χαρακτηρίζεται η πόλη του Μαραθώνα όπου το 490 π.Χ. έγινε η περίφημη μάχη κατά των Περσών, με σημαντικά αξιοθέατα τον Τύμβο των πεσόντων στη μάχη και την τεχνητή λίμνη που υδροδοτεί την πρωτεύουσα. Στο Δήμο Μαραθώνα ανήκει και η παραλία του Σχοινιά η οποία αποτελεί μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής. Λίγο πιο βόρεια συναντάμε το μικρό λιμάνι της Αγ. Μαρίνας, οπού μπορεί να φθάσει κανείς εύκολα μέσω Μαραθώνος. Από κει διενεργούνται δρομολόγια πλοίων για τα Νέα Στύρα και τον Αλμυροπόταμο της Εύβοιας. O Κάλαμος είναι ένα ελκυστικό παραθεριστικό θέρετρο.

Βόρεια της Ανατολικής Αττικής βρίσκεται ο Ωρωπός. Είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ελλάδας, στην οποία βρίσκεται και το θεραπευτικό ιερό το Αμφιαράειο. Αξιόλογος είναι και ο Δήμος Αυλώνας, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως γεωργική και βιομηχανική περιοχή, και αξίζει να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο Ζυγομαλά.

Όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές που αναφέρθηκαν αποτελούν σημαντικότατα τουριστικά κέντρα με μεγάλη τουριστική υποδομή και με χιλιάδες επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου.

Μια ακόμα ιστορική περιοχή είναι και ο Δήμος Αχαρνών. Η κατοίκηση του αναφέρεται από τη μυκηναϊκή περίοδο (3.500 π.Χ.), και παρατηρούμε ραγδαία πληθυσμιακή και πολιτιστική αύξηση.

Και φυσικά για όσους αρέσκονται σε ορεινές ομορφιές, προσφέρονται για εκδρομές η καταπράσινη Πεντέλη, η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή για τη λαμπρότητα των μαρμάρων της, αλλά και η Πάρνηθα ο Εθνικός Δρυμός μας, με πλούσια και σπάνια, άγρια χλωρίδα και πανίδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι, και σε αυτές τις όμορφες περιοχές δεν λείπουν οι αρχαιολογικοί θησαυροί.

http://el.wikipedia.org/