Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η Πεντέλη, ο Υμηττός και το Πάνειο όρος την περικλείουν κι αποτελούν συγχρόνως τα σύνορά της.

Άγιος Ανδρέας

Παραθαλάσσια πευκόφυτη περιοχή ανάμεσα στη Νέα Μάκρη και στο Μάτι, με δροσερό κλίμα και κατασκηνώσεις οργανισμών και δημόσιων υπηρεσιών. Απέχει 28 χλμ ΒΑ από την Αθήνα.

Άγιοι Απόστολοι

Παραθεριστικό κέντρο με αρκετή βλάστηση, 47 χλμ ΒΑ από την Αθήνα. Εκτεταμένη παραλία με άμμο και ψιλό βότσαλο.
Αξιοθέατα αποτελούν:

Το Αμφιαράειο Ιερό, 10 χλμ ΒΔ. Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Το Μουσείο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο.

Ανάβυσσος

Τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα συγκροτήματα κατοικιών και οι πολυκατοικίες που χτίστηκαν εδώ τα τελευταία χρόνια άλλαξαν την όψη του άλλοτε αγροτικού οικισμού. Το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής ήταν οι αλυκές. Τώρα το μόνο που θυμίζει την παλιά της φυσιογνωμία είναι μερικά αμπέλια προς τα μεσόγεια και λίγα απομεινάρια δασών, που γλίτωσαν από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές. Απέχει 52 χλμ ΝΔ από την πρωτεύουσα. ( 7.189 κάτοικοι).

Βάρκιζα

Όμορφο παραθαλάσσιο προάστιο, 27 χλμ Ν από την Αθήνα, με γοργό ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Διαθέτει πολλά κέντρα, καταστήματα και πολύ καλά οργανωμένη παραλία. Παλιά αποτελούσε το Δήμο Αναργυρούντος της Ερεχθηίδος φυλής. Εδώ βρέθηκαν σε ανασκαφές, επιγραφές που αναφέρουν λατρεία Ηφαίστου, Αθηνάς και Διόσκουρων, το ιερό της μητέρας των θεών, που αναφέρει o Παυσανίας, και ένα ιερό του Διονύσου. Επίσης ήρθαν στο φως στη νεκρόπολη της Βάρης τάφοι που χρονολογούνται από τον 7ο ως τα μέσα του 5ου αι. π.Χ Εδώ υπάρχει και το σπήλαιο των νυμφών, όπου λατρεύονταν ο Παν, ο Απόλλων και οι Νύμφες-Χάριτες.

Βαρυμπόμπη

Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν μεγάλα τμήματα από τα πευκοδάση της περιοχής, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Άλλα έγιναν οικόπεδα και χτίστηκαν. Παρ' όλα αυτά παραμένει ένα ωραίο προάστιο, μόλις 19 χλμ Β από την Αθήνα.

Βραυρώνα

Παραθαλάσσια τοποθεσία, με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, 38 χλμ Α από την Αθήνα.
Αξιοθέατα αποτελούν:

Ο αρχαιολογικός χώρος και τα ερείπια του ναού της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, 5ου αι.

Το Μουσείο της Βραυρώνας. Περιλαμβάνει ευρήματα από τιc ανασκαφές του ιερού και της περιοχής Μεσογαίας.

Δροσιά

Δικαιολογεί απόλυτα το όνομά του το καταπράσινο αυτό προάστιο στις υπώρειες της Πεντέλης, 19 χλμ ΒΑ από την Αθήνα. ( 5.865 κάτοικοι)

Εκάλη

Τα ωραία σπίτια, τα άφθονα πεύκα και η δροσιά του καλοκαιριού χαρακτηρίζουν την περιοχή αυτή, που απέχει 20 χλμ ΒΑ από την πρωτεύουσα. ( 1.977 κάτοικοι)

Ερυθραία

Πυκνοκατοικημένο προάστιο με πολύ πράσινο, μεταξύ Νέας Κηφισιάς και Εκάλης. Χτισμένη στη θέση του αρχαίου δήμου της Ερεχθηίδος. Εδώ γεννήθηκε ο Μένανδρος. Στο σημείο που είναι σήμερα η μητρόπολη, είχε χτίσει την έπαυλή του ο Ηρώδης ο Αττικός, 101-178 μ.Χ. Το καταπράσινο αυτό προάστιο, 14 χλμ Β από την Αθήνα, διατηρεί πολλά από τον παλιό χαρακτήρα του. Το κλίμα της περιοχής είναι δροσερό ακόμη και τον Αύγουστο.

Κορωπί

Μεσόγεια κωμόπολη, φημισμένη για τα κρασιά, τις χασαποταβέρνες και τις ψησταριές της. Απέχει 24 χλμ ΝΑ από την Αθήνα. (25.325κάτοικοι).

Αξιοθέατα αποτελούν οι βυζαντινές εκκλησίες της Αγίας Τριάδας, του Οσίου Λουκά και των Αγίων Ασωμάτων.

Λαγονήσι

Γραφικοί κόλποι, καθαρή θάλασσα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της περιοχής αυτής, που προτιμάται από πολλούς Αθηναίους για παραθερισμό αλλά και για μόνιμη κατοικία. Απέχει 40 χλμ ΝΑ από την Αθήνα.

Λαύριο

Ερειπωμένα νεοκλασικά δημόσια κτίρια του περασμένου αιώνα, εργατικές κατοικίες και μια μεγάλη πλατεία-λεωφόρος, με πολλές ταβέρνες, συνθέτουν την εικόνα της μικρής αυτής Βιομηχανικής πόλης. Απέχει 54 χλμ Ν από την Αθήνα. (10.612 κάτοικοι).
Αξιοθέατα αποτελούν:

Τα αρχαία ορυχεία, στην Καμάριζα, λίγο έξω από την πόλη. Υπάρχουν ακόμη οι εντυπωσιακές εγκαταστάσεις εξαγωγής, πλυσίματος και μεταφόρτωσης των μεταλλευμάτων. Εδώ έβγαινε το ασήμι με το οποίο έφτιαχναν οι Αθηναίοι τα νομίσματά τους.

Το Ορυκτολογικό Μουσείο, μοναδικό στο είδος του για τον ελληνικό χώρο. Εκτίθενται ορυκτά και μεταλλεύματα, χαρακτηριστικό δείγματα του πλούτου που περικλείει το υπέδαφος της περιοχής. Ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1986.

Το Θορικό, ένας από τους παλιότερους δήμους της Αττικής, 4 χλμ Β. Εδώ σώζεται θέατρο του 4ου αι. π.Χ. Θεωρείται μοναδικό στο είδος του - το κοίλο του έχει παράξενο ελλειπτικό σχήμα, ενώ η ορχήστρα του είναι ορθογώνια.

Οι ναοί του Διονύσου και της Δήμητρας, κοντά στο θέατρο.

Λεγρενά

«Σιωπηλή» γωνιά της Αττικής, λίγο πριν από το Σούνιο, 64 χλμ ΝΑ από την Αθήνα, όπου δεν έχει ακόμα εισβάλει ο τουρισμός.

Λούτσα

Παραθεριστικό κέντρο με αμμουδιές και πεύκα. Συγκεντρώνει πολλούς παραθεριστές. Απέχει 30 χλμ Α από την Αθήνα.

Μαραθώνας

Μεγάλη τουριστική ανάπτυξη γνωρίζει η ιστορική αυτή περιοχή. Σ' ολόκληρη την παραλία ως το Σχινιά, ακτές ελεύθερες για μπάνιο. Απέχει 42 χλμ ΒΑ από την Αθήνα. (8.882 κάτοικοι).

Αξιοθέατα αποτελούν:

AnAttikiMarathonasLimni.jpg (20908 bytes)
Ο Τύμβος. Έχει ύψος 8 μ. και περίμετρο 180 μ. Αποτελεί μνημείο των πεσόντων το 490 π.Χ. στη διάρκεια της μάχης του Μαραθώνα. Η λευκή μαρμάρινη στήλη στη βάση του Τύμβου είναι σύγχρονο αντίγραφο του Μαραθωνομάχου που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Νεότερες ανασκαφές αποκάλυψαν την περιοχή όπου είχαν ταφεί οι Πλαταιείς.

Το Μουσείο που βρίσκεται στο χώρο του τάφου των Πλαταιέων.

Ερείπια ναού στη Ραμνούντα.

Η εκκλησία των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων, στο δρόμο για τη λίμνη.

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, στις υπώρειες της Πεντέλης.

Η ίδια η κωμόπολη του Μαραθώνα -οικισμός με αρκετά αγροτόσπιτα.

Η λίμνη του Μαραθώνα και το φράγμα -περιοχή καταπράσινη.

Μαρκόπουλο

Μεσόγεια κωμόπολη γνωστή για τα κρασιά της. Απέχει 30 χλμ ΝΑ από την Αθήνα. (15.608 κάτοικοι).

Μαρούσι

Πυκνοκατοικημένο προάστιο με πολύ πράσινο, 12 χλμ Β από την Αθήνα. Είναι χτισμένο στη θέση του αρχαίου δήμου των Αθμονέων, που αρχικά ανήκε στην Κεκροπία και αργότερα στην Ατταλίδα Φυλή. ( 69.470 κάτοικοι)

Αξιοθέατα αποτελούν:

Οι τοιχογραφίες στις εκκλησίες της Παναγίας της Νερατζιώτισσας, της Αγίας Ελεούσας, των Αγίων Αποστόλων και του Αγίου Ιωάννη.

Το μόνιμο εκθετήριο κεραμικών.

Μάτι

Κατάφυτη με πεύκα περιοχή, με πολλή δροσιά το καλοκαίρι, ωραίες αμμουδιές, όμορφα σπίτια, πολλά κέντρα και ξενοδοχεία. Κατακλύζεται όλο το χρόνο από Αθηναίους. Απέχει 40 χλμ Α από την πρωτεύουσα μέσω Εκάλης-Διονύσου και 27 χλμ μέσω Παλλήνης-Πικερμίου.

Νέα Μάκρη

Παραθαλάσσιο θέρετρο με πεύκα. Απέχει 38 χλμ Α από την πρωτεύουσα μέσω Εκάλης και Διονύσου. Άλλος δρόμος οδηγεί από τη λεωφόρο Μεσογείων και Ραφήνας. (14.809 κάτοικοι).

Παιανία ή Λιοπέσι

Αρχαίος δήμος της Αττικής, πατρίδα του μεγάλου ρήτορα και πολιτικού της αρχαιότητας Δημοσθένη. Φημίζεται για το καλό κρασί του. Απέχει 17 χλμ Α από την Αθήνα και βρίσκεται στην πίσω πλευρά του Υμηττού.(13.013 κάτοικοι)
Αξιοθέατα αποτελούν:

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ι. Βορρέ. Ιδρύθηκε το 1967. Περιέχει λαογραφικές συλλογές, βυζαντινά και αρχαία ευρήματα, λαϊκή και νεότερη τέχνη, έπιπλα. Συλλογή Ελλήνων ζωγράφων με θέματα ελληνικής ιστορίας, έργα λαϊκών ζωγράφων, πτέρυγα νεότερης ελληνικής (ζωγραφικής) τέχνης.

Η Δημοσθένειος Βιβλιοθήκη.

Οι αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.

Το πανέμορφο σπήλαιο «Κουτούκι», 4 χλμ, στην πλαγιά του Υμηττού.

Πάρνηθα

Το ψηλότερο βουνό της Αττικής (1.400 μ.) συγκεντρώνει χειμώνα-καλοκαίρι πολλούς εκδρομείς από την Αθήνα. Εδώ υπάρχει το καζίνο, αρκετά κέντρα και καταφύγιο του ΕΟΣ.

Πεντέλη

Προάστιο και ομώνυμο Βουνό της Βόρειας Αττικής, ονομαστό για τα κατάλευκα μάρμαρά του. Τα λατομεία όμως κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος της περιοχής. Πάντως υπάρχουν ακόμη πολλά πεύκα σε ορισμένα κομμάτια του βουνού. Απέχει 17 χλμ ΒΑ από την Αθήνα. ( 4.829 κάτοικοι).
Αξιοθέατα αποτελούν:

Ο πύργος της Δούκισσας της Πλακεντίας. Τον έφτιαξε τον προηγούμενο αιώνα ο αρχιτέκτονας Κλεάνθης. Επισκευάστηκε, αργότερα, συμπληρώθηκε και επιπλώθηκε. Η έπαυλη είναι στιλ γοτθικού πύργου και είναι κλασικό δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής. Στον πύργο δίνονται θεατρικές παραστάσεις τη θερινή περίοδο.

Η Μονή Πεντέλης, ένα από τα πλουσιότερα ελληνικά μοναστήρια. Ιδρύθηκε το 1578 και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν από τα κύρια πνευματικά κέντρα της Αθήνας. Το καθολικό της στολίζεται με μεταβυζαντινές τοιχογραφίες.

Η σπηλιά του λήσταρχου Νταβέλη, μια ώρα με τα πόδια από την Αγία Τριάδα.

Πόρτο Ράφτη

Πολύβουο θέρετρο, 35 χλμ Ν από την Αθήνα. Στο νησάκι του Πόρτο Ράφτη (ένα από τα τρία που υπάρχουν στην είσοδο του κόλπου) βρέθηκε αρχαίο κολοσσιαίο άγαλμα γυναίκας, που οι ντόπιοι αποκαλούσαν «ο ράφτης». Από αυτό λέγεται ότι πήρε και το όνομά της η περιοχή. Τον περασμένο αιώνα ανακαλύφθηκαν 22 τάφοι Μυκηναϊκής Περιόδου. Σήμερα καλείται Αιμήν Μεσογαίας. Κοντά και η αμμουδιά Αυλάκι.

Αξιοθέατο αποτελεί η νεκρόπολη της περιόδου 1400-1100 π.Χ. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κόλπου, στον Άγιο Σπυρίδωνα. Οι αρχαιολόγοι ταυτίζουν την περιοχή με τον αρχαίο αττικό δήμο των Πρασιών. Από εδώ έφευγαν οι ιερές πομπές για τη Δήλο.

Ραφήνα

Αξιόλογο τουριστικό κέντρο, με λιμάνι που άλλοτε είχε μεγάλη εμπορική κίνηση. Συγχρόνως ιχθυόσκαλα απ' όπου διοχετεύονται αλιεύματα στην Αθήνα. Απέχει 27 χλμ Α από την πρωτεύουσα. Κοντά και η τοποθεσία Πικέρμι με σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα. ( 11.909 κάτοικοι)

Σούνιο

Στο νοτιότερο άκρο της Αττικής, 68 χλμ ΝΑ από την Αθήνα. Συνδέεται μ' αυτή από την παραλιακή λεωφόρο του Σαρωνικού και το δρόμο που περνάει από τα Μεσόγεια. Το περιβάλλον είναι θαυμάσιο, η θάλασσα η πιο καθαρή του Σαρωνικού και το ηλιοβασίλεμα από εδώ μαγευτικό.
http://hellas.teipir.gr/prefectures/greek/Attikis/AnaAttiki.htm
SounioNaosPoseidonaPropilaiaArxaiol.jpg (16762 bytes)


Αξιοθέατο αποτελεί ο ναός του Ποσειδώνα, κτίσμα 5ου αι. π.Χ., στην απόκρημνη κατάληξη της ακτής του Σουνίου. Ένας από τους ωραιότερους ναούς της κλασικής αρχαιότητας, με θαυμάσια θέα από την άκρη του ακρωτηρίου -βράχος 60 μ. πάνω από τη θάλασσα. Αποτελείται από 44 κολόνες δωρικού ρυθμού -δεκαπέντε μένουν ακόμη όρθιες ή έχουν αναστηλωθεί- από λευκό μάρμαρο. Η ιδιοτυπία τους έγκειται στο ότι έχουν δεκαέξι ραβδώσεις αντί είκοσι που συνηθιζόταν. Μνήμη μυθική αναπόσπαστα δεμένη με το ναό, η τραγική επιστροφή του Θησέα από τη μινωική Κρήτη.

Σπάτα

Φημισμένο οινοπαραγωγικό κέντρο σε κατάφυτη από αμπέλια περιοχή, μακριά από τη θάλασσα. Απέχει 22 χλμ Α από την Αθήνα. (10.203κάτοικοι)
Αξιοθέατα αποτελούν:

Η εκκλησία του Χριστού Σωτήρα.

Πευκοδάσος που καταλήγει στην παραλία, με απλωτή αμμουδιά. Εδώ η θάλασσα αρχίζει να βαθαίνει δεκάδες μέτρα από την ακτή. Το καλοκαίρι υποδέχεται πολλούς Αθηναίους που κατασκηνώνουν κάτω από τα δέντρα. Απέχει από την Αθήνα 45 χλμ Α.

Φυλή

Αρχαίο αθηναϊκό χωριό στους πρόποδες της Πάρνηθας, 17 χλμ ΒΔ από την Αθήνα κοντά στο χωριό Χασιά. Έξω από τη Φυλή ο δρόμος συνεχίζει προς τη μονή Κλειστών, το αρχαίο αττικό φρούριο της Φυλής, για να βγει στην πίσω βορινή-δυτική πλευρά της Πάρνηθας, στα Δερβενοχώρια (2.947 κάτοικοι). Αξιοθέατα αποτελούν:

Το οχυρό, χτισμένο σε τριγωνικό στο σχήμα υψίπεδο. Δεσπόζει στα στενά που οδηγούν στην πεδιάδα της Αττικής. Έπαιξε ρόλο τόσο στα αρχαία χρόνια όσο και στην περίοδο του Αγώνα του 1821. Καλοδιατηρημένα τα τείχη του, με τους πέντε πύργους, ο ένας κυκλικός και οι άλλοι τετράγωνοι. Κατασκευάστηκε τον 4ο αι. π.Χ. για να αντικαταστήσει ένα αρχαιότερο οχυρό που βρισκόταν 1,5 χλμ ΒΑ από τη Φυλή. Εκείνο, το κατέλαβε το 403 π.Χ. ο Θρασύβουλος με τους εβδομήντα συντρόφους του και το χρησιμοποίησε σαν ορμητήριο για να ανατρέψει το καθεστώς των Τριάκοντα Τυράννων των Αθηνών.

Η μονή Κλειστών, 5 χλμ ΒΔ. Γυναικείο μοναστήρι -7ου αι.- με αξιόλογες αγιογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο. Διαθέτει ξενώνα για ανάπηρα παιδιά.

Ωρωπός

AnAttikiOroposTheatroOropou.jpg (23296 bytes)
Τόπος παραθερισμού για χιλιάδες κατοίκους της πρωτεύουσας, που έχουν εδώ ιδιόκτητες μονοκατοικίες και διαμερίσματα. Απέχει 54 χλμ Β από την Αθήνα. Επίνειό του η Σκάλα Ωρωπού -3 χλμ Β- απ' όπου γίνεται το πέρασμα για την Ερέτρια, στην αντικρινή ακτή της Εύβοιας. ( 1.252 κάτοικοι)

Γύρω Νησιά

Μακρόνησος. Νησί στενό και μακρύ που βρίσκεται μεταξύ Κέας και Λαυρίου παράλληλα με την ακτή της Ανατολικής Αττικής. Έχει έκταση 18 τ. χλμ και ακτογραμμή 28 χλμ. Είναι χαμηλό και το ψηλότερο σημείο του φτάνει τα 280 μ. Από το Λαύριο απέχει λιγότερο από 2 ν.μ. Το νησί έμεινε γνωστό στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας γιατί από το 1947 χρησιμοποιήθηκε σαν στρατόπεδο συγκέντρωσης (τόπος εξορίας και εκτόπισης) μεγάλου αριθμού Ελλήνων πατριωτών. Σήμερα είναι ακατοίκητο. Στο νησί φτάνουμε ναυλωμένο καίκι από το Λαύριο.
Αξιοθέατα αποτελούν:

Η βόρεια κορυφή, Τρυπητή, με φυσική σήραγγα που διαπερνά το λόφο.

Το μεγάλο σπήλαιο στη θέση Καταζυγιά, μεταξύ των όρμων Γερολιμνιώνας και Μαυριά. Στην αρχαιότητα λεγόταν νήσος Ελένης και Μάκρις.